Close

4 augusta, 2022

Prechod Slovenským rajom – 40. ročník – 9.7.22

Za nami je 40. ročník turistickej akcie nazývanej „Prechod roklinami Slovenského raja“, ktorú organizuje náš klub KST Breznovica už od roku 1983. Podľa tradície býva tento prechod každoročne druhú sobotu v mesiaci júl. Tento rok to pripadlo na 9.júl. Paralelne s našou akciou sa v dňoch od 6. do 10. júla konal pod záštitou našej susednej obce Hrabušice, 68. Celoslovenský zraz KST na Podlesku. Nakoľko sme boli požiadaní starostkou obce Hrabušice o spoluprácu ako miestny sprievodcovia, trojica našich členov sa v tento deň vydala ako sprievod z Podleska na trasu vedúcu cez roklinu Veľký Sokol. Napriek súbežnom konaní dvoch akcií sa nášho prechodu v tento deň zúčastnilo rekordných 134 účastníkov, čo je najviac od roku 1999. K číslam z predchadzajúcich rokov som sa zatiaľ nedostal.

V krátkej štatistike zhrniem, že tothoročného prechodu sa zúčastnilo 70 Letanovčanov, 11 Trnavčanov, 11 Novovešťanov, 8 Krompašanov a 34 ostatných turistov pochádzajúcich z miest a obcí ako B. Bystrica, Žakarovce, Mengusovce, Vranov nad Topľov, Turčianske Teplice, Oľšo, Levoča, Svidník, Nižný Žipov, Martin, Diviaky, Prešov, Lada, Svit, Kravany, Jánovce, Lendak, Sp. Štvrtok a Trenčín.

Za 24 rokov – od roku 1999 je priemerný počet účastníkov 83. Najnižší počet zúčastnených bol v roku 2004 a to 33. Najvyšší počet zúčastnených bol práve tohto roku – 134.

Pevne verím, že budúci rok pokoríme snáď hranicu 150 účastníkov. K tomu nám však musí pomôcť priaznivé počasie tak, ako tomu bolo tohto roku a taktiež Vy všetci svojou účasťou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow by Email