Close

19 mája, 2023

Pobyt – Donovaly – 5.5.-8.5.23

V dňoch 5.5. – 8.5.2023 sa náš turistický oddiel vybral na prvý tohtoročný pobyt. Zúčastnilo sa ho 17 osôb. Boli nimi: Igor Kubičár, Róbert Kubičár, Ján Kubičár, Lukáš Kubičár, Branislav Kubičár, Peter Kubičár, Michal Kramár, Tomáš Novotný, Marcel Šterbák, Vladka Plitková, Miroslav Mlynár, Jozef Duľa, Štefan Martinko, Janka Martinová, Peter Slavkovský, Štefan Slavkovský a Martin Longa.

V piatok 5.5.o 15:30 sme vyrazili na dvoch 5 miestnych a a jednom deväťmiestnom aute. Do obce Donovaly sme dorazili medzi osemnástou a devätnástou hodinou. Ubytovali sme sa a strávili príjemý večer pri debatách a hre kariet.

V sobotu ráno sme sa pripravili, naraňajkovali a o ôsmej hodine vyrazili na cestu. Zo svojej chaty sme stúpali na vrch Zvolen (1402m). Stúpanie bolo náročné. Na dĺžke 2,2km sme vystúpili o 405 výškových metrov. Keď sme sa dostali na hrebeň hôr, začali sme pociťovať fúkanie vetra. Počasie nám však zo začiatku prialo. Ani vietor nebol takou prekážkou, keďže bol znesiteľný. O 9:05 sme dorazili na Zvolen. Tu sme si dali krátky oddych a spoločné fotky. Následne sme pokračovali na Sedlo Veľký Šturec, kde sme prišli v čase 10:50. Počas cesty zo Zvolena na sedlo Veľký Šturec sa nám obloha zatiahla. Pôvodne mala časť turistov v pláne dôjsť až na vrchol Krížna. Keď sme o 11:40 prišli na Východné prášnické sedlo, padlo pevné rozhodnutie nepokračovať na Krížnu. Pokračovali sme všetci spoločne cez horskú osadu Prášnica do horskej osady Horný Jelenec. Nanešťastie nás v tomto úseku asi o 12:30 zastihol dážď a tak sme museli vytiahnuť svoje pršiplášte. Dážď nás sprevádzal  počas celej cesty až do Horného Jelenca, kde sme sa ocitli o 13:15. Potom ustal. Do obce Donovaly bolo však potrebné ešte prejsť 7km. Najbližší autobus nám však mal ísť až o 15.30. Ponúkali sa nám na výber tieto možnosti ako sa zachovať ďalej. Buď počkať vyše 2 hod na autobus alebo pokračovať peši po asfaltovej ceste 7 km v daždivom počasí. Zvíťzila však tretia možnosť a to stopnúť si auto, ktoré odviezlo šoférov pre autá. Tí sa pre nás vrátili a autami sme sa všetci dostali naspäť. Do chaty na Donovaloch sme sa dostali o 14-tej. Naša sobtňajšia túra tak skončila. Čakala nás už len sprcha, večera a večerné posedenie v chate. Niektorí si zahrali karty, niektorí si pozreli film.

V nedeľu sme uskutočnili nasledovnú túru: Donovaly – Donovaly, VrchlúkaÚtulňa pod KečkouKečkaKozí chrbát Korytnica, kúpeleKorytnica. Túto trasu zdolali: I.Kubičár, R.Kubičár, L.Kubičár, V.Plitková, M.Longa, J.Duľa, Š. Martinko, J.Martinková, T.Novotný. Z Korytnice sme sa odviezli autom do Donovalov, kde sme bol ubytovaní. Čas trasy: 5h50min, Dlźka trasy: 17,5km

Turisti M.Kramár, Š.Slavkovský, P.Kubičár a M.Šterbák prešli peši aj casť z Korytnice do Donovalov.

V pondelok sme mali na pláne odchod z našej chaty na Donovaloch. Po ceste domov autom sme sa zastavili na mieste Podsuchá. Odtiaľ sme s šli pozrieť na Brankovský vodopád. Z Brankovského vodopádu sme s vrátili naspäť na Podsuchú, kde sme sa naobedovali.

Časť turistov v zložení: M.Kramár, V.Plitková, Š.Slavkovský, M.Šterbák a P.Kubiáčár pokračovali z Brnkovského vodopádu peši až do Bieleho potoka. Ich celková trasa bola nasledovná: Podsuchá – Brankovský vodopádVyšný Brankov – Brankovský salaš – S.Teplice – Ostré – S. Brdisko – Biely potok. Dlžka trasy: 11,6km

Galéria fotiek TU!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow by Email