Close

3 januára, 2024

Klaštorská rokl.+Malý Kyseľ – 3.1.24

Pri Starej horárni

3. januára sa vybrala partia v zložení R.Kubičár, L.Kubičár, P.Kubičár, M.Kralmár, I.Neupauer, M.šterbák a I.Kubičár prvýkrát v roku 2024 na turistiku. Rozhodli sme sa zdolať Kláštorskú roklinu a roklinu Malý Kyseľ.

Prvá časť nášhu turistického výletu (Prielom Hornádu a Kláštorská roklina) nebola náročná, no problémy začali, keď sme zostúpili do rokliny Malý Kyseľ. Táto roklina je dlhohdobo azda najzanedbanejšou roklinou v Slovenskom raji a momentálne bola priam nepriechodná. V rokline sú staré drevené mostíky, ktoré sú už v katastrofánom stave. Čo nás však milo prekvapilo, že sme tam našli prichystané drevo na obnovu a výmenu týchto starých mostíkov. V rokline je však aj veľa popadaných stromov, no teraz ich tam bolo ešte viac ako vlani alebo pred 2 rokmi. Túto roklinu sme absolvaovali už tretí rok po sebe v zimnom období, no teraz ako som už spomenul, bola v priam nepriechodnom stave. V jednom úseku za Machovým vodopádom sme kvôli popadeným stromom museli výjsť z koryta rokliny a trmácať sa snehom po svahu a hľadať miesto, kde by sme sa už mohli vrátiť na chodík, tam kadiaľ sa má ísť. Bolo to však veľmi obtiažne. Vlastne celý prechod roklinou bol veľmi náročný, no zvládli sme ho. V istom momnte sme zvažovali dokonca aj možnosť, či nejako neodíjsť z rokliny preč a dostať sa priamo cez les k nejakému inému chodníku. No po zrelej úvahe sme zhodnotili, žeby sme mohli čeliť ešte väčším problém. A tak sme sa nakoniec dotrmácali na koniec rokliny a vyšli na miesto z názvom Suchá belá – záver. Na toto miesto sa dostanete, keď prejdete rokolinou Suchá belá ale aj roklinou Malý Kyseľ.

Skonštatovali sme, že pracovníci národného parku budú mať ešte viacej práce ako si pôvodne mysleli, ak budú chcieť túto roklinu dať do poriadku. Totiž zrejme počas mesiaca december pribudlo dosť polámaných stromov, ktoré nevydržali ťarchu topiaceho sa snehu. My sa však už tešíme na náš najbližší prechod touto rokilinou, keď bude vyčistená a zaopatrená novými mostíkmi.

Počet turistov: 7

Trasa: Pri Starej horárni – Trstený potok – Prielom Hornádu – Kláštorská roklina – Kláštorisko – Kyseľ rázc. – Malý Kyseľ – Suchá Belá, záver – Pod Vtáčim hrbom – Kláštorisko – Pri Starej horárni; 15km

Fotogaléria

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow by Email